Konu Bilgileri
Konu: Kendi DOĞAL GÜBREMİZİ Hazırlamaya ne DERSİNİZ ?... Yazar: Metin AYDIN
Okunma: 8874 Yorum: 6
Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Metin AYDIN 05-20-2015, Saat: 06:18 PM   
#1
Daha önce çalıştığım işimde tamamen kendi tecrübemle yaptığım bir uygulamayı sizinle paylaşmak istedim,

Hepimizin kanatlısı var ve bunların dışkılarını/gübrelerini belkide çoğumuz çöpe atıyor olabiliriz, ama aslında bunu değerlendirebiliriz,

LAZIM OLAN MALZEMELER:
1-Günlük yada, zamanla toparladığımız tavuk dışkıları (talaşlı samanlı olmasının zararı yok)
2- Köpek maması torbası (içerisi naylon ve dışı kaplı olduğu için) bulamayanlar siyah battal boy ve kalın Çöp torbası edinebilirler) 2 tane iç içe geçirilmiş olacak,
3- Kürek (gübreyi doldurmak için,
4- 150-200 gr kadar 46 Azot (Üre) gübre,
5- 5 lt kadar su ,

HAZIRLANIŞI
*İçiçe giydirilmiş naylon torbaya 20 kg kadar tavuk gübresini doldurun
*Belirli aralıklarda 200 gr lık üre gübresini (46 Azot) serpiştirin ve torbayı 20 kg geçmemek kaydıyla (taşıma kolaylığı için) gübrenin tamamını kullanıp 3-5 lt kadar suyu boşaltın ve torbayı iyice ağzını bağlayarak kapatın.
*Şeffaf torba kullanmayın ısıyı hapsetmesi için renkli olmalı,
*Bu şekilde en az 3 ay direk güneş alacak şekilde yanmaya bırakıyoruz,

KULLANIM ŞEKLİ

* Hazırlnamış bu komposttan 1-2 kg kadar kürekle 20 lt relik bir kovaya koyup üzerine su ekliyoruz ve iyice karışımını ve kompostun erimesini sağlıyoruz geri kalanının ağzını kapatmayı ihmal etmeyelim.
* Bu hazırladığımız sıvının önerilen süresi 48-72 saat kovanın kapağı kapalı olarak bekletiyoruz,

UYGULAMA
*Bu kovadan bir kapla sıvıyı alarak damlama sulama yada diğer sulama yöntemlerinden 10-15 dk önce KESİNLİKLE bitkinin gövdesine dökmemek kaydıyla köklerine gelecek şekilde dengeli şekilde döküyoruz,
*10-15 dk sonra sulamayı yapabiliriz,
Tekrarı haftada 4-5 günden erken olmamalı

Kısa sürede bitkilerdeki değişimi farkedeceksiniz, Kimyasal gübreyi kullanmamaya bile karar vrebilirsiniz.

NOT : Fazla miktarda kullanılması bitkiyi yakıyor, , yazdığım süreleri kendi tecrübemle tespit ettim kısaltınca gübre yanmamış oluyor ve bitkiye zarar veriyor.Bu kendi yöntemim olduğu için elştiriye yoruma açıktır.
Köy tavuğu,
Brahma (Şalvarlı Smile )
Lohman

https://www.facebook.com/hobikulucka28
https://www.facebook.com/groups/1427647234190151/

El emeğiyle Hükmetmeyen, Elin emeğine Mahkum olur...(M.A)
Cevapla
Ferhat ÖZARSLAN 05-20-2015, Saat: 07:01 PM   
#2
Saydıklarınızın dışında bitki ve yemek artıkları,kağıt,tahta gibi hertürlü organik madde de eklenebilir.
Ara
Cevapla
Metin AYDIN 05-20-2015, Saat: 07:09 PM   
#3
(05-20-2015, Saat: 07:01 PM)Ferhat ÖZARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Saydıklarınızın dışında bitki ve yemek artıkları,kağıt,tahta gibi hertürlü organik madde de eklenebilir.

Doğru ama burada sadece tavuk gübresinin değerlendirilmesini konu edindik ama,gübreye dönüştürülecek doğayay tekrar kazandırılabilecek o kadar çok doğal artık varki..
Köy tavuğu,
Brahma (Şalvarlı Smile )
Lohman

https://www.facebook.com/hobikulucka28
https://www.facebook.com/groups/1427647234190151/

El emeğiyle Hükmetmeyen, Elin emeğine Mahkum olur...(M.A)
Cevapla
Ferhat ÖZARSLAN 05-20-2015, Saat: 07:37 PM   
#4
(05-20-2015, Saat: 07:09 PM)Metin AYDIN Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(05-20-2015, Saat: 07:01 PM)Ferhat ÖZARSLAN Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Saydıklarınızın dışında bitki ve yemek artıkları,kağıt,tahta gibi hertürlü organik madde de eklenebilir.

Doğru ama burada sadece tavuk gübresinin değerlendirilmesini konu edindik ama,gübreye dönüştürülecek doğayay tekrar kazandırılabilecek o kadar çok doğal artık varki..

Ben tavuk gübresine ek olarak söyledim .Çöpe atacağımız diğer organik atıkları da değerlendirmek gerekir bence.
Ara
Cevapla
Metin AYDIN 05-21-2015, Saat: 10:05 AM   
#5
Alıntı:Ben tavuk gübresine ek olarak söyledim .Çöpe atacağımız diğer organik atıkları da değerlendirmek gerekir bence.

Tabiki bunlarda değerlendirilebilir,bende destekliyorum ama biz genelde hazırcı bir toplum olduğumuzdan amaan kim uğaşacak buna deriz zehiri alır bağa bahçye serper birde organik diye bağıra gene yer içeriz.. ama inşallahg bunlar kısa zamanda değişir bilinçleniriz.
Köy tavuğu,
Brahma (Şalvarlı Smile )
Lohman

https://www.facebook.com/hobikulucka28
https://www.facebook.com/groups/1427647234190151/

El emeğiyle Hükmetmeyen, Elin emeğine Mahkum olur...(M.A)
Cevapla
Soner YAYLA 05-21-2015, Saat: 10:24 AM   
#6
arkadaşlar tavuk gübresi yanması beklenmeden direk bitkiye verilmesi bitkiyi yakıyor tecrübeyle sabittir çok etkili bir gübre ama iyice yanması gerekir saygılarımla
VARLIĞINDAN UTANDIĞIM BİR GÜMÜŞHANELİ YOKTUR.
                                                             M.OLTAN SUNGURLU
                            GÜMÜŞHANELİ
Ara
Cevapla
hakan bayraktar 05-21-2015, Saat: 10:30 AM   
#7
Organik sebze ve meyve yada ürün nasıl olur? Aslında organik olan sebze ve meyve yada ürün müdür? Yoksa Organik olan Gübre midir? Yöntem midir?



Şimdi hemen hemen her gün karşılaştığımız ORGANİK nedir diye düşünen var mı?

Öncelikle şunu buna biyolojik açıdan bakalım..

Organik kelimesinin çeşitli anlamları ve ilgili makaleler vardır. Asıl anlamı, canlı bir şeyin parçası veya ondan meydana gelmiş bir şeyi anlatmak için kullanılır. Özetle ORGANİK canlı karbon hücreleri içeren yapıdır.

Buradan şu çıkar kimyasal gübre kullanılsa da elde edilen ürün her zaman ORGANİK tir.


Peki doğru olan nedir?

Doğru olan ORGANİK TARIM dır.

Organik tarımda kullanılan GÜBRE, İLAÇLAR hayvan ve bitki türevli olmalıdır.

Ancak ORGANİK amaçla kullanılacak GÜBRE nin elde edildiği hayvanında ORGANİK beslenmesi gerekir. Besinin de %5 oranda dahi kimyasal bulunan yemle beslenen hayvandan elde edilen GÜBRE organik olamaz.

Su en önemli etken. Peki, içtiğiniz yada kullandığınız suyun içeriğinde ne kadar NİTRAT ve ne kadar AMONYAK olduğunu merak eden var mı?


Amonyak (NH3): Amonyak doğal sularda genellikle amonyum azotu (NH4) halinde bulunur ki buna serbest veya tuz halindeki amonyak denir. Sularda amonyak, kimyasal ve fiziksel olaylar veya mikroorganizma faaliyetleri sonucunda oluşur.

Kimyasal ve fiziksel olaylar sonucunda oluşan amonyağın sağlığa zararı yoktur.

Ancak mikroorganizma faaliyetleri sonucunda oluşan amonyak organik madde kaynaklı olma ihtimali bakımından tehlikelidir. 0.5 ppm'den büyük değerde amonyak kirliliğin belirtisidir.

Nitrat (N03) : Azotlu organik bileşiklerin son yükseltgenme ürünleridir. Kuyu sularında nitrat genelde daha fazla bulunur. Özellikle bebeklerde blue-baby denilen hastalığa neden olur. Vücudu morarmaya baslayan bebeklerde bu hastalık ölüme dahi neden olabilir.

Nitratlar suya topraktan geçmiş olabilir. Fakat amonyak ve nitritten kaynaklıysa tedbir alınmalıdır. Çünkü nitritlerin mevcudiyeti suda kirlenmeyi ifade eder. Nitritler yüksek miktarda organik madde ile bulunursa daha büyük bir kirlenme söz konusudur.

Su kirli ve zararlı ise elde edilen ürün ORGANİK TARIM ürünü olmaz, Kimyasal Tarım ürünü olur.

Sonuç olarak, ORGANİK ÜRÜN furyası bir yalandır. Ürünün elde edildiği ana kadar o ürünün oluşumuna etki eden her şeyin Organik Tarıma uygun olması gerekir.

Seralar da mevsimi dışında üretilen her sebze ve meyve ORGANİK TARIM ürünü kabul edilmez. Özetle SERA ürünleri ORGANİK TARIM ürünü olarak kabul edilmemelidir.
Bilgi paylaştıkça büyür...
Ara
Cevapla


Kendi DOĞAL GÜBREMİZİ Hazırlamaya ne DERSİNİZ ?... Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Artık ne yiyeceğimizi bilemez olduk!!! İsmail MENGİR 6 10,166 05-29-2016, Saat: 10:42 PM
Son Yorum: SERKAN KAPLAN
  Evdeki Karıncalardan Kurtulmak için Doğal çözümler... Metin AYDIN 3 6,343 05-09-2015, Saat: 09:03 AM
Son Yorum: Hakan ZEBEK
  Karışık yaşamış Tavukdan safkan yumurta ne zaman alınır A.Ümit GÜNENDİ 6 7,661 03-05-2014, Saat: 10:05 PM
Son Yorum: Hemid ÖZTURNA
  Ayakkabı Kutusunda 20 Yumurta Gelse..! Ne Olur Sizce..? Erdem ÖZKAN 6 8,647 02-25-2014, Saat: 08:24 PM
Son Yorum: Mustafa AKGÜN
  NE YEDİĞİMİZE DİKKAT Hüseyin EREN 2 4,742 12-03-2012, Saat: 01:18 PM
Son Yorum: Ramazan ERSOY

Hızlı Menü: