Kulucka Club





Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 0/5 - 0 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tavuğu yıkamadan pişirin !!!
#1
İngiliz sağlık ve beslenmem uzmanları, çiğ tavuğu pişirmeden önce yıkamanın gıda zehirlenmesi riskini arttırdığı uyarısında bulundu.
İngiltere Gıda Standartları Dairesi (FSA), 4 bin 500 İngiliz vatandaşın katılımıyla yaptığı ankette katılımcıların yüzde 44'ünün tavuğu pişirmeden önce yıkadığını ortaya koydu.
FSA, tavuğun yıkanmasıyla etrafa sıçrayan sular aracılığıyla ellere, mutfak tezgâhına, pişirme kaplarına kampilobakter bakterisi bulaştığını söylüyor.
İngiltere'de her yıl yaklaşık 280 bin kişinin kampilobakter enfeksiyonuna yakalandığı fakat ankete katılanlarınsa yalnızca yüzde 28'inin bu enfeksiyondan haberdar olduğu belirtildi.
Bakteri hakkında bilgi sahibi olanların da sadece üçte biri enfeksiyon kaynağının kümes hayvanları olduğunun bilincinde.
Ankete katılanların yüzde 90'ı, 'salmonella bakterisi ve E. coli olarak da bilinen koli basilini duyduklarını' söylüyor.
Tavukları pişirmeden önce yıkayanlar bunu daha çok 'pislikleri ve mikropları temizlemek için' veya alışkanlık olarak yaptıklarını ifade ediyor.
Kampilobakter, İngiltere'de gıda zehirlenmesine neden olan bakterilerin başında geliyor.
Ölüm riski
Gıda zehirlenmesi vakalarının çoğu da tavuklardaki mikroplardan kaynaklanıyor.
Zehirlenmenin belirtileri, ishal, mide krampları ve mide bulantıları, ateş ve halsizlik olarak ortaya çıkıyor.
Çoğu hastanın rahatsızlığı yalnızca birkaç gün sürüyor fakat gıda zehirlenmesi uzun vadede, bağırsak sendromu ve sinir sistemini etkileyen Guillain-Barre sendromu gibi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.
Bu tip rahatsızlıkların ölüme de neden olabileceği belirtiliyor. En büyük risk grubu beş yaş altı çocuklar ve ileri yaştaki yetişkinler.
İngiltere Gıda Standartları Dairesi FSA Başkanı Catherine Brown, "Çiğ tavuğa dokunduktan sonra ellerin yıkanması ve iyi pişirilmesi gibi bazı tavsiyeler dikkate alınsa da araştırmamız tavuğun pişirilmeden önce yıkanmasının yaygın bir uygulama olduğunu gösteriyor" dedi.
Brown şöyle devam etti:
"Bu nedenle halka, çiğ tavuk etini yıkamamaları çağrısında bulunuyor ve çiğ tavuğun yıkanmasının çapraz kontaminasyon sonucu kampilobakter enfeksiyonuna yakalanma riskini arttırdığı konusunda farkındalık yaratmak istiyoruz."
http://www.sabah.com.tr/saglik/2014/06/1...an-pisirin
http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/201...uk_yikamak
Rhode Island White, Light Sussex, Splash Blue Laced Wyandotte, Silver Laced Wyandotte, Australorp
Tel:0551 104 74 39


Ara
Cevapla
#2
Bu kadar hassassa bu durum insanlar tavuk yemektende vazgeçerler gibime geliyor. Evine soksan dert , sokmasan dert ... Smile
Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez.
Muğla/Fethiye-Seydikemer : 0532 058 9898
Ara
Cevapla
#3
(03-05-2015, Saat: 04:23 PM)Abdullah SEMERCİ Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bu kadar hassassa bu durum insanlar tavuk yemektende vazgeçerler gibime geliyor. Evine soksan dert , sokmasan dert ... Smile

Size katılıyorum hocam.Ama bizim bahçelerimizde yetişen(her ne kadar hazır yem versekte) hayvanlarımız bu araştırmada ki tavuklar kadar sıkıntılı değil diye düşünüyorum.Çünkü biz o entegre tesisler kadar antibiyotik , ilaç, vitamin v.b veremeyiz.En iyi si kendi orpingtonlarımızdan kesip yemek Big GrinRolleyes
Rhode Island White, Light Sussex, Splash Blue Laced Wyandotte, Silver Laced Wyandotte, Australorp
Tel:0551 104 74 39


Ara
Cevapla
#4
peki tavuğun içini temizlerken neyle temizleyeceğiz?
Ara
Cevapla
#5
Evet daha önce okumuştum ama Yıkamadanda insanın içine sinmiyor Smile
Cevapla
#6
aslinda cig tavuha eldivensiz dokunma en tehlikelisi fakat bizim kulturumuzde yikanmadan tavuk pisirilmez, kuzu cigeri haric bende et yikiyorum, ozelliklede kendi kesdigim ve hazir alinan tavuklari, onu hasliyicam suyuna corba yapicam, yikamadan icime sinmez ki Wink etraf temizligi icin 100/100 oldurucu etkili antibakteriyal solusyonlar var, el sabunu ve sivi sabun seklinde satiliyor veya su gibi fisfis tabanca ile mutfak fayanslarinda kullanilabilir.
'bir gün gelir herkes kendi yoluna gider,
her şey nasıl başladıysa öyle biter'...
MAİL : emreozcicekci@hotmail.com
Ara
Cevapla
#7
(03-05-2015, Saat: 07:13 PM)Emre OZCICEKCI Adlı Kullanıcıdan Alıntı: aslinda cig tavuha eldivensiz dokunma en tehlikelisi fakat bizim kulturumuzde yikanmadan tavuk pisirilmez, kuzu cigeri haric bende et yikiyorum, ozelliklede kendi kesdigim ve hazir alinan tavuklari, onu hasliyicam suyuna corba yapicam, yikamadan icime sinmez ki Wink etraf temizligi icin 100/100 oldurucu etkili antibakteriyal solusyonlar var, el sabunu ve sivi sabun seklinde satiliyor veya su gibi fisfis tabanca ile mutfak fayanslarinda kullanilabilir.

Hazır alınanları yıkamayalım ama kendi kestiklerimizi yıkayabiliriz bence.
Rhode Island White, Light Sussex, Splash Blue Laced Wyandotte, Silver Laced Wyandotte, Australorp
Tel:0551 104 74 39


Ara
Cevapla


Hızlı Menü:


Konuyu Okuyanlar: 1 Ziyaretçi