Konu Bilgileri
Konu: YEM-RASYON-HAMMADDELER Yazar: İsa YILDIRIM
Okunma: 163163 Yorum: 185
Konuyu Okuyanlar: 2 Ziyaretçi
Konuyu Oyla:
  • Derecelendirme: 4/5 - 3 oy
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Eray Basar 01-20-2016, Saat: 09:13 PM   
Arkadaşlar ilginize teşekkür ederim.

Yem konusunda uzman olan arkadaşlarım yok. kimlerden yardım alabileceğim konusunda bu forum çok faydalı olacağını gördüm. Arkadaşlar elimde ham ayçiceği elek altı buğday ve mısır var. başka yem hammaddesi yok .yaşadığımız yer malum imkanları sınırlandırıyor. araç sıkıntısı yem temini vs. vs. gibi problemlerim var.
Ancak sevindiren bir konu var elimde olan yumurtanın müşterisi hemen var ve yetiştiremiyorum.
Yem konusu ve yumurta verimi benim en büyük sıkıntım. arada hastalıklarda oluyor şükür bir şekilde çözüyorum . Herkese çok teşekkür ederim
Ara
Cevapla
İsa YILDIRIM 01-27-2016, Saat: 09:25 PM   
(01-18-2016, Saat: 01:26 PM)İsmail MENGİR Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bahsettiğiniz hayvanların günlük protein ihtiyacı %15-17 düzeyinde olmalı,enerji miktarı ise 2600-2800 kalori civarında olmalı ve yağ oranı %4-5 i geçmemelidir.Ayrıca şunu belirtmek isterim ve sormak isterim:TAVUKLARIMIZ HAYVANSAL PROTEİN almak zorunda mıdır?Yoksa aynı protein-enerji-yağ oranlarında olmak koşulu ile tamamen bitkisel(doğal) olsa ne olur?
Bence hayvansal protein tamamen yem üreticilerinin maliyetleri düşürmek için kullandıkları bi durum.Yani çöp olan ,kan-deri-tırnak-gaga-tüy-kemik gibi maddeler değerlendirilip kullanılıyor,bu karışım yada çıkan ürüne de RENDERİNG ürünler denir ve çok zararları vardır.Tavuklarımıza TAVUK yedirmektir bu.Hayvansal protein denilen malzeme de balık unu-solucan vb. gibi doğal olabilir.Ama hazır yemlerin büyük çoğunluğunda rendering ürünleri kullanılmaktadır.Ve biz de bu ürünleri kullanmayıp,en azından doğala yakın yada doğal olanı yakalayabilmek adına profesyonel destek ile yem üretmeye çalışıyoruz. İnşaallah destekleriniz ile birlikte başarı sağlayabiliriz.

ticari yemlerde rasyon maliyetini en çok yükselten hayvansal protein kaynaklarıdır. tamamen bitkisel yapsak daha ucuza mal olur. istenen proteini bitkisellerden tamamlayamadığımzdan sindirebilirliği daha yüksek olan hayvansal protein kullanıyoruz. ve oranları çok düşük değerdedir.
örnek bir ticari rasyon vereyim konu dafa iyi anlaşılsın ticari yemler düşündüğünüz kadar kötü değil :
türkiyedeki en çok yem üreten, en büyük firmanın yumurta yemi rasyonu :
mısır %30,7
buğday %20.3
soya % 6.75
ddgs % 10
atk36 % 12,6
tavuk unu % 3,73
yağ % 3,5
mermer tozu % 11,83
tuz %0,1
kanatlı mineral premixi % 0,1
soda %0,29
lysn %0,1
yumurta vitamin premxi :% 0,1
enzim : %0,06

şimdi bu rasyonun neresi kötü , yüzde 3,73 renderin ürünü var. yani 50 kg bir çuvalda 1,8 kg civarında.
rasyonu rasyon programı hayvanın ihtiyacına göre yapıyor. herşey dengeli, ne eksik ne fazla.
Ara
Cevapla
Eray Basar 02-01-2016, Saat: 06:57 AM   
(01-27-2016, Saat: 09:25 PM)İsa YILDIRIM Adlı Kullanıcıdan Alıntı:
(01-18-2016, Saat: 01:26 PM)İsmail MENGİR Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bahsettiğiniz hayvanların günlük protein ihtiyacı %15-17 düzeyinde olmalı,enerji miktarı ise 2600-2800 kalori civarında olmalı ve yağ oranı %4-5 i geçmemelidir.Ayrıca şunu belirtmek isterim ve sormak isterim:TAVUKLARIMIZ HAYVANSAL PROTEİN almak zorunda mıdır?Yoksa aynı protein-enerji-yağ oranlarında olmak koşulu ile tamamen bitkisel(doğal) olsa ne olur?
Bence hayvansal protein tamamen yem üreticilerinin maliyetleri düşürmek için kullandıkları bi durum.Yani çöp olan ,kan-deri-tırnak-gaga-tüy-kemik gibi maddeler değerlendirilip kullanılıyor,bu karışım yada çıkan ürüne de RENDERİNG ürünler denir ve çok zararları vardır.Tavuklarımıza TAVUK yedirmektir bu.Hayvansal protein denilen malzeme de balık unu-solucan vb. gibi doğal olabilir.Ama hazır yemlerin büyük çoğunluğunda rendering ürünleri kullanılmaktadır.Ve biz de bu ürünleri kullanmayıp,en azından doğala yakın yada doğal olanı yakalayabilmek adına profesyonel destek ile yem üretmeye çalışıyoruz. İnşaallah destekleriniz ile birlikte başarı sağlayabiliriz.

ticari yemlerde rasyon maliyetini en çok yükselten hayvansal protein kaynaklarıdır. tamamen bitkisel yapsak daha ucuza mal olur. istenen proteini bitkisellerden tamamlayamadığımzdan sindirebilirliği daha yüksek olan hayvansal protein kullanıyoruz. ve oranları çok düşük değerdedir.
örnek bir ticari rasyon vereyim konu dafa iyi anlaşılsın ticari yemler düşündüğünüz kadar kötü değil :
türkiyedeki en çok yem üreten, en büyük firmanın yumurta yemi rasyonu :
mısır %30,7
buğday %20.3
soya % 6.75
ddgs % 10
atk36 % 12,6
tavuk unu % 3,73
yağ % 3,5
mermer tozu % 11,83
tuz %0,1
kanatlı mineral premixi % 0,1
soda %0,29
lysn %0,1
yumurta vitamin premxi :% 0,1
enzim : %0,06

şimdi bu rasyonun neresi kötü , yüzde 3,73 renderin ürünü var. yani 50 kg bir çuvalda 1,8 kg civarında.
rasyonu rasyon programı hayvanın ihtiyacına göre yapıyor. herşey dengeli, ne eksik ne fazla.

İsa Bey,

yazdığınız tüm paylaşımları okudum. Teşekkür ederim. Benim anlamadığım konu ticari yem yada diğer rasyonlar değil. Elimizdeki ham madde köy yerinde bulunan buğday, arpa, yulaf, ayçiceği, mısır. başka da temin edebildiğimiz hammadde yok. hammadde satıcılarında da yok. bu sene nasip olursa soya ekeceğim.

benim elimde buğday mısır ayçiceği var. bu kadar sınırlı hammadde de karışım oranı ne olmalı ? hangi oran tavuğa ne etkisi yapar? ona göre çözüm planı hazırlamalıyım. kanatlı premix ne kullanmalıyım? yardımlarınız için teşekkür ederim.
Ara
Cevapla
M. Mustafa AYAR 07-20-2016, Saat: 12:44 PM   
Öncelikle bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ederim;
Güzel bir konu.
Hepsini okudum çok fayda gördüm diyecektim ki bir kaç kurtçuk beynimi kemirmeye başladı.

Doğal rasyon (karışım)'ın formülü nedir? İnsan eli ile doğal karışım formülü yapılabilir mi?

Şahsım adına yazıyorum "doğal" kelimesi bana göre "insan" eli değmemiş "insan" müdahalesine uğramamış demektir. Yani ilahi ilim ile ihtiyaç sahibinin ihtiyacına uygun yaratılmıştır. Buna dayanarak insan ilmi ile doğal karışım yapılamaz(Yapılır ama insan eli değdiği için doğal olmaz). Bir "kiraz"ı gidip pazardan, manavdan veya marketten almak ile dalından koparıp yemek arasında fark görmüyorsanız bu yazı size hitap etmiyor demektir.

Yem için çok ciddi kafa patlatıldığını gördüm.
Yem üreten firmalar ve çalışanlarını anlayabiliriz.
En iyisini en ucuza piyasaya sürme çabası vardır.
Halbuki doğala aşık insanların böyle bir çabası yoktur. En iyi(doğal) paha biçilmezdir.

Siz civciv için kuluçka makinesi kullanıyorsanız daha ilk adımda doğaldan uzaklaşmışsınız demektir. Civciv yetiştirme kafesleri vs. derken giderek uzaklaşılıyor doğaldan.Bir kuluçka makinesi civcive duygusal yaklaşmaz. Gurk tavuk sadece 21 gün yumurta üstünde yatan tavuk mudur? Civciv ile 24 saat ilgilenemeyeceğimize göre anaç lazım. Onuda civciv kafesi ile hallediyoruz...

Sonrada kalkıp doğal yem çabası, bana komik geliyor. Hobi olarak bakıyoruz olaya tabii ki. İşin içerisine ticaret girince kapitalist sistemden kurtulmak şu dönemde her yiğidin harcı değil. Kazanç en kolay malzemeden çalarak elde edilir. Etik midir? Kimin umurunda.

İsa bey doğal yolla beslenen tavukların hastalık riski taşıyacağı, çoğu insanında bu sebeple doğaldan uzak durduğunu yazmış. Yani börtü böcek yiyen tavuk böcekteki hastalığı bünyesine alabilir. Evet bu bir risktir. Bkz. Avrupa ülkelerine kafes sistemleri yasaklanıyor ve salma usulüne geçiliyor. Siz böyle bir riskin varlığına rağmen bunu yapar mıydınız?

Çocuklar için hep ne deriz kendi yediği bir kaşık bile olsa ona fayda eder, sizin verdiğiniz bir işe yaramaz. Bana göre bu bütün canlılar için geçerlidir. Hazırı yiyen bir tavuk ile toprağı eşeleyip çevreden kendi çabaları ile beslenen tavuk aynı olamaz. Siz istediğiniz kadar doğal karışım yapıyorum deyin.

Mesela balık unu, yada deniz ürünleri, doğal olarak hangi tavuk deniz ürünlerine ulaşabilir? Yani evcil olmayan tavuklardan bahsediyorum.

Doğada yaşayan tavuk soya fasülyesi küspesini nereden bulacak da yiyecek? Yada sentetik maddeleri. Granür yada pelet formunda yemleri hesaba katarsak doğallığı yok ettik gitti. Tavuk solucanı bulur, "Dur seni eve götüreyim ısıl işlem sorası pelet formuna getirip öyle yiyeyim" demez atar ağzına indirir mideye..

Bkz. En basitinden odun fırını ile elektrik fırınından çıkmış ekmekleri karşılaştırın. Hangisi daha lezzetlidir? Elektrik fırını odun fırınına göre daha teknolojik mühendisliği daha iyi ve daha dengeli ısı üretir. Ama lezzet odun fırınından çıkan ekmektedir.

Bunları hobi amacı güden bir toplulukta yazıyorum, yoksa yazmazdım.

Bilmeyen insan çok bilirmiş, belki benim yazım o hesap oldu kusura bakmasın kimse Wink
Ara
Cevapla
A.Altan SEZEN 07-20-2016, Saat: 11:25 PM   
(07-20-2016, Saat: 12:44 PM)M. Mustafa AYAR Adlı Kullanıcıdan Alıntı: Bunları hobi amacı güden bir toplulukta yazıyorum, yoksa yazmazdım.

Bilmeyen insan çok bilirmiş, belki benim yazım o hesap oldu kusura bakmasın kimse Wink
Hoşgeldiniz.
Kısmen katılıyorum.
Doğallığı kendi şartlarınıza göre tanımlamışsınız.
Tavuktan bahsediyorsunuz. Tavuklarım serbest dolaşıyor. Yem kümeste sürekli var. İster kümesten yer, ister toprağı deşeler... İkisinide yapıyorlar. Bahçede onlara bir ev yeri kadar yonca da ektim. Arada yeşillik olarak tüketiyorlar. Köpeklerin yemeklerine saldırıyorlar. Köpek mücadele etse de çoğunlukla sonunda bırakıp gidiyor. Mutfak kırıntıları da onların beğenisine sunuluyor. Zaten beğenmediklerine raslamıyorum. Balık artıkları, tavuk artıkları dahil. Tavuğun yemediği ne var acaba diye insan soruyor. Terlik giydiğim bir gün tırnağımı yemeyi denedi. Becerebilse bizi bile yer bunlar Smile
vs. vs.
Bu arada kümese kendileri girip yumurtluyor, yatıyor, tünüyor. Bir zorlama yok. Bahçede ağaçlarda var ama tercihleri kümes. Kümese bir tadilat yaptığımda hemen civarda bulunup durumu gözlüyorlar. Bana göre bu işi çaktırmadan yapıyorlar.
Bize veya köpeklere yakın yerlerde yayılmayı tercih ediyorlar.
Tavuklar kendi çapında bizi gayet iyi kullanıyorlar. Doğrusu biz de onları kullanıyoruz. Hobi tarafı mutlaka gerekli. Akşam kümesin kapısını kapatıp, sabah açıyorum. İsteyen çekip gidebilir. Yolu açık olsun. Smile
Bu da benim doğal şartlarım.
Başka arkadaşlarımızın imkanları yer olarak benimki kadar geniş olmayabilir. Daha genişleri de vardır. Bu hobiye şehrin ortasında gönül verenler de var elbette.
Köpek-insan, kedi-insan, tavuk-insan... tam benzeşmesede bir ortak çıkarlar birlikteliği... doğal birliktelik değil...
Bütün bunlara ilaveten; tavuğun, yediği türlü yiyeceklerin bir disiplin çerçevesinde rasyon adı altında bir araya getirilince doğallıktan uzaklaştıklarına inanmıyorum.
Bir kısım kimyasallar konusu kısmen katıldığım tarafına giriyor.
Bir ilave de aşılarla ilgili olabilir. Aşılanmasa yaşama şansları ne kadar olabilir. Sonuçta bu birliktelikte her iki tarafta elinden geleni yapıyor...
Ara
Cevapla
yalçın gül 12-17-2018, Saat: 09:07 PM   
cok güzel bilgiler bir kaç yanlışımız varmış örendik  emeği gecen herkese teşkürler
Cevapla


YEM-RASYON-HAMMADDELER Konusu Araçları
Direk Link
HTML Link
BBCode Link
Paylaş


Konu ile Alakalı Benzer Konular
Konular Yazar Yorumlar Okunma Son Yorum
  Hangi marka yem Okan Sancak 0 1,143 06-30-2017, Saat: 05:49 PM
Son Yorum: Okan Sancak
  Yem yapimi konusunda yardim burak demirkapak 1 2,357 12-27-2016, Saat: 06:00 PM
Son Yorum: Burak ARAS
  Yem proğramım isa Bingöl 5 4,677 06-30-2016, Saat: 10:55 AM
Son Yorum: Abdullah GÖKPINAR
Information Civcivlerime yem öneriniz Haydar AKYAVUZ 2 2,479 06-25-2016, Saat: 06:16 PM
Son Yorum: Servet ÇOBAN
  Doğal Yem Tecrübem Mehmet Cem YAZGAN 3 4,126 03-11-2016, Saat: 01:45 PM
Son Yorum: Abdullah GÖKPINAR
  ET İÇİN NASIL YEM VEREBİLİRİM Fatih DEMİRAYAK 1 2,363 08-31-2015, Saat: 12:03 PM
Son Yorum: İsmail MENGİR
  brahma ve australorp icin yem burak demirkapak 1 2,786 05-22-2015, Saat: 03:07 PM
Son Yorum: Ferhat ÖZARSLAN
Smile SUNAR Yem Mustafa Herek 1 2,723 03-24-2015, Saat: 01:00 PM
Son Yorum: İsmail MENGİR
  Yem Karışımı Merve KARA 3 3,863 03-09-2015, Saat: 10:32 PM
Son Yorum: İsa YILDIRIM
  Yem-Rasyon Abdullah GÖKPINAR 13 13,492 03-03-2015, Saat: 04:38 PM
Son Yorum: İsmail MENGİR

Hızlı Menü: